Soorten ijs

IJs is misschien wel het populairste nagerecht dat er bestaat. Juist omdat zoveel mensen ijs zo lekker vinden wordt er veel geëxperimenteerd met smaakjes en samenstellingen. Hieronder vind je de meest gangbare soorten ijs. 
Waterijs
IJs op waterbasisHet raketje is wellicht het allerbekendste waterijsje dat er is. Een waterijsje wordt gemaakt met – je raadt het al – water. Fabrieken voegen er suiker, kleur-, geur- en smaakstoffen aan toe en zo krijg je een heerlijk verfrissend (vaak zoet) ijsje. Het fijne aan waterijs is dat het heel licht is, perfect voor op hete zomerdagen en lekker na een zware maaltijd. Zelf waterijs maken doe je in een handomdraai. Wil je weten hoe? Neem dan een kijkje bij de recepten!

 

Roomijs
IJs op basis van room en of melkDe naam zegt het natuurlijk al: ijs met room als hoofdingrediënt. Roomijs heeft een basis van vloeibare room (dus niet uit een spuitbus) zonder suiker. Daarnaast wordt veelal melk toegevoegd aan de room. Toevoeging van bijvoorbeeld cacao, vanillezaadjes of aardbeienpuree geeft de smaak aan het roomijs. Mijn tip: gebruik altijd de volle soorten room en melk en niet de magere. Magere zuivelproducten bevatten namelijk een veel hoger gehalte aan water waardoor je niet die heerlijke zachte roomijsstructuur krijgt. Dit komt door de kans op ijskristallen die dan veel groter is.

 

Sorbetijs
IJs op basis van water, suiker en fruitSorbetijs is anders dan roomijs. Sorbetijs bestaat voor een groot deel uit vruchten, suiker en water en er is geen room aan toegevoegd* Sorbetijs wordt vaker gegeten in de zomer omdat het lekker licht en fris is. Sorbetijs leent zich echter ook goed voor een grote ijscoupe met vers fruit, vruchtensaus en slagroom!

Tegenwoordig kun je in vele restaurants ook een sorbet bestellen. Eigenlijk is dit een beetje misleidend, want een sorbet is niet hetzelfde als sorbetijs. Wanneer je in een restaurant als dessert een sorbet bestelt krijg je een riante coupe met roomijs, vruchtensaus en vers fruit.

*  soms wordt een kleine hoeveelheid room toegevoegd om de romige structuur van het ijs te garanderen. Wanneer je bijvoorbeeld een lactose-allergie hebt en je wilt een lekker sorbetijsje bestellen, vraag dan voor de zekerheid of er geen room aan het ijs is toegevoegd!


Yoghurtijs
IJs op basis van yoghurtHet hoofdbestanddeel van yoghurtijs is – heel verrassend – yoghurt. Door de smaak van de yoghurt krijgt het ijs een heerlijk licht, friszuur aroma. Yoghurtijs is er in verschillende smaken. Natuurlijk bestaat er het ‘gewone’ naturel yoghurtijs, maar door de toevoeging van bijvoorbeeld verse aardbeien of een yoghurt met een smaakje (bijv. perzikenyoghurt) kan yoghurtijs in veel uiteenlopende smaakjes geproduceerd worden. Het voordeel van (zelfgemaakt) yoghurtijs is dat het relatief veel minder room en suiker bevat, waardoor een portie yoghurtijs veel minder calorierijk is dan een portie roomijs.

 

Milkshakes

IJskoud drankje op basis van melk en roomijsDe milkshake is vooral een drankje dat bij fastfoodketens veel wordt verkocht. Een milkshake is een ijsdrank met als basis roomijs en melk. Daar wordt een smaakje aan toegevoegd, zoals bijvoorbeeld vanille, chocolade, aardbei of banaan. Een milkshake wordt veelal niet als dessert aangemerkt, maar als tussendoortje of als begeleider bij een lekkere hamburger met een portie frietjes.